Rezatev v društvenem vinogradu, 10.3. 2014
Rez trte ostaja temeljno vinogradnikovo opravilo, ki na začetku vinskega letnika tako kot pri dirkalni tekmi avtomobilov običajno odloča o rezultatu že na začetku.
Pred rezjo smo:
- Ugotovili zdravstveno stanje lesa in prezimitev zimskih očes, za kar je potreben vzdolžen prerez očesa.
- Določili obremenitev (število narezanih očes na m2 življenjskega prostora). Priporočeno število je zgolj priporočilo in ne končni cilj.
- sorte z velikimi grozdi (šipon, rizvanec, žametna črnina...) narežemo na 4-6 očes na m2,
- sorte s srednje velikimi grozdi (l. rizling, b. pinot, chardonnay, r. rizling, sauvignon) 6 -8 očes na m2,
- sorte z majhnimi grozdi (traminec, sivi pinot, modri pinot...) narežemo na 8 - 10 očes na m2.
To so bila navodila predsednika društva. Začeli smo z rezatvijo. Nekateri so upoštevali napotke, nekateri ne. Pač, vsak si je po svoje razlagal navodila.
Po končanem delu je bila malica. Klobasa je dobro teknila, prav tako kozarec rujnega.