Iskanje

Povabilo

Vse, ki organizirate dogodke ali ste na njih bili, vabimo k sodelovanju pri oblikovanju Šentjanž.si. Svoje prispevke in fotografije pošljete na info@sentjanz.si ali petri.majcen@siol.net in z veseljem jih bomo objavili. Hvala.

FB prijatelji

06
06
Vinogradniški pohod 2017 zelo dobro uspel

Letošnje leto je organizatorjem vinogradniškega pohoda vremenska napoved povzročila kar nekaj skrbi. Napovedan je bil namreč vroč poletni dan, temperature naj bi segale tudi preko trideset stopinj. Prognostiki se niso ušteli, ampak na startu se je kljub temu zbralo zavidljivo število pohodnikov, blizu devetdeset. Po uvodnem pozdravnem nagovoru predsednice društva in ubrani izvedbi Ode cvičku pevcev društva vinogradnikov Šentjanž, smo se pogumno podali na dvanajst kilometrov dolg pohod. Po ravninski etapi skozi zaselka Potok in Gabrce je pot zavila navkreber proti znanem vinorodnem pobočju Breško. Razgreta telesa smo okrepčali z dobrotami in "arcnijami" pridnih rok domačinov najprej pri Musarjevih, nato pa nas je pri zidanici Kuharjevih čakalo presenečenje. Pogostili so nas namreč z odličnimi domačimi testeninami pekarne Bruno, oplemenitenimi z ovčjimi siri ekokmetije Dimec iz Gabrijel. Zmerni tempo vzpona smo zaključili na najvišji točki Breškega, kjer smo se pohodniki ustavljali in uživali v razgledu na dolenjske gričke. Pot se je nato obrnila navzdol in nas vodila mimo skrbno negovanih vinogradov do naslednjega postanka in pogostitve pri zidanici Bundrškovih. Ogledali smo si globoko v zemljo vkopano klet, ki kljub visokim zunanjim temperaturam nudi prijetno klimo pridelanim vinom marljivega gospodarja. Kratek, a dobrodošel postanek pri spustu smo naredili pri domačiji Puc, kjer smo se ohladili v senci košatih dreves in odžejali s kvalitetnimi vini vinogradnika Torija. Za pogum pred vratolomnim spustom v dolino Hinje smo nazdravili in pomalicali tudi na Pasjeku.

Brez zadržkov bi lahko vinogradniški pohod preimenovali v vinogradniško-kulinaričnega. Na večini točk postankov so nas pričakale poleg osvežujočih napitkov tudi polne mize dobrot. Za zaključek smo bili pohodniki, ki smo se, kakor je dejala predsednica društva, pogumno spopadli z visokimi temperaturami in bogato obloženimi mizami, v Šentjanžu postreženi še z obaro, katero nam je pripravil "društveni kuharski mojster" Danijel. Pohod je kljub visokim temperaturam minil v prijetnem vzdušju, in če odštejemo pike razdraženih os, tudi brez težav. Z mislimi smo že zazrti v prihodnje leto, ko bo trasa pohoda potekala skozi vinogradniška območja Rovinj, Brunka, Hrušic in Srednika.

Franc Ajnihar

temperatura

Šentjanž

Trenutna temperatura zraka v Šentjanžu

Birna vas

Trenutna temperatura zraka v Birni vasi pri Šentjanžu

Slika v živo

Šentjanž v živo

LOGO I FEEL SLOVENIA

 

logo TZS

 

Logo QRA

Lepote Šentjanža

spominsko_obelezje_v_murncah.jpg

www.sentjanz.si

Copyright © 2020. Vse pravice pridržane.