05
05
MOTO KLUB JUNCI - za večjo varnost motoristov v cestnem prometu

Ena od najpomembnejših nalog pri delovanju moto kluba je redna skrb za izboljševanje varnosti vseh motoristov v cestnem prometu. V našem moto klubu tej temi vsako leto posvečamo posebno poglavje in razmišljamo kako bi naš vsakoletni dogodek varne vožnje dvignili še na višjo raven. Želimo namreč omogočiti varnejšo in odgovornejšo udeležbo v prometu. 

Dan varne vožnje se je odvijal v Krmelju na sončno nedeljo 9. aprila. Kot vsako leto sta nam tudi letos za izvedbo velikodušno odstopili svoje površine podjetji Armat in Gostiče Barbara, za kar se jima še posebej zahvaljujemo.  Ponovno smo imeli v sodelovanju s PP Novo mesto organiziran poligon s policisti na motorju. Inštruktorji so nam na poligonu prikazali različne pasti, s katerimi se lahko srečamo v prometu, ter kako jih pravilno rešujemo. Vsak udeleženec je imel priložnost s svojim motorjem voziti po poligonu in z vajo pri nizki hitrosti poskušal izboljšati svoje vozne sposobnosti in pravilno reagiranje v kritičnih situacijah.  Na voljo je bil tudi simulator vožnje z motorjem, ki omogoča osvežitev prometnih predpisov in nas uči pomembnosti predvidevanja v prometu, ki je ključno za večjo varnost. Letos smo dogodek še nadgradili s prisotnostjo reševalnega vozila in dveh reševalcev iz nujne medicinske pomoči iz ZD Sevnica. Pojasnila sta nekaj izjemno pomembnih  kritičnih točk pri ravnanju s ponesrečenim motoristom na kraju nesreče. Večina udeležencev se ni zavedalo, da pravilno ravnanje  tako zelo vpliva na verjetnost preživetja ponesrečenca in tako zelo zmanjšuje posledice nesreče.

Če pogledamo dan varne vožnje kot celoto,  se je vse odvijalo na več nivojih na različnih področjih. Ponovno smo pridobili zelo pomembne informacije in izkušnje, ki  izboljšujejo verjetnost, da se vedno znova varno vrnemo domov k svojim družinam, kar je najbolj pomembno.

Predsednik MK JUNCI, Roman Bale 

www.sentjanz.si

Copyright © 2019. Vse pravice pridržane.